Peter Minárik
Vademecum zdravej výživy
Za posledných desať rokov priniesol medicínsky výskum mnoho dôkazov o tom, že vysokému počtu civilizačných ochorení sa dá predísť tým, že človek zmení svoje nesprávne stravovacie a pohybové návyky. Univerzálnosť zdravej výživy je fascinujúca - tie isté výživové odporúčania chránia pred srdcovými chorobami, rakovinou, cukrovkou i obezitou. Čo to však presne je: zdravá výživa? Informácie o tom, ako sa zdravo stravovať, sa na nás hrnú zo všetkých strán. Pre laika nie je jednoduché sa v nich orientovať, najmä keď si rôzne zdroje občas aj odporujú. Táto publikácia chce priniesť overené fakty a odstrániť dezinformácie, mýty a povery, ktoré súvisia s vplyvom toho, čo jeme, na naše zdravie. S gastroenterológom MUDr. Petrom MINÁRIKOM z Centra zdravia a výživy ONLIFE hľadáme odpoveď na základnú otázku: akým spôsobom nám môže taký jednoduchý krok, akým je správna úprava stravy, pomôcť zvýšiť kvalitu nášho života a zdravia. Doktor Minárik predkladá čiateľom najnovšie výsledky medicínskeho výskumu o vplyve výživy a fyzickej aktivity na prevenciu a liečbu najčastejších diagnóz. Stáva sa tak dôveryhodným sprievodcom čitateľov tejto knihy na ich ceste za zdravím a za pozitívnou zmenou životného štýlu. Kniha poradí všetkým členom rodiny, čo jesť a akým nutričným chybám sa vyhnúť, aby predchádzali civilizačným chorobám, boli zdraví a radovali sa zo života až do vysokého veku. Obsah : 1 Poďte so mnou * 2 Fascinujúca univerzálnosť zdravej výživy * Desatoro prevencie * Najdrahšie je byť chorý * Výživové pyramídy * 3 Správne delený tanier * Potrava ako zdroj energie * Bielkoviny/Proteíny * Mlieko * Vajcia * Tuky/Lipidy * Mäso * Ryby * Cukry/Sacharidy * Vláknina * Probiotiká * Náhradné sladidlá * Zelené potraviny * Obilniny * Chlieb a pečivo * Cereálie * Strukoviny * Zelenina * Ovocie * Fytochemikálie * Šťavy * Sušené ovocie * Pitný režim * Káva * 4 Mýty o stravovaní * Desať najrozšírenejších mýtov * Črevná sprcha * Jarná detoxikácia * Človek, ktorý športuje * 5 Zdravé a nezdravé trávenie * Zložitý systém trávenia * Nafukovanie/Plynatosť čriev * Zápcha * Pálenie záhy * Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka * Podvýživa – stále aktuálna * 6 Jedálne lístky na inšpiráciu * Naučte sa čítať obaly potravín * Raňajky * Desiata a olovrant * Kuchyňa tradičná versus zdravá * Ako prežiť hody * Vianoce a Veľká Noc * Redukčné jedálne lístky * Príprava jedla * V reštaurácii a na dovolenke * Alternatívne formy výživy – pozitíva a riziká * 7 Ako chudne doktor
Za posledných desať rokov priniesol medicínsky výskum mnoho dôkazov o tom, že vysokému počtu civilizačných ochorení sa dá predísť tým, že človek zmení svoje nesprávne stravovacie a pohybové návyky. Univerzálnosť zdravej výživy je fascinujúca - tie isté výživové odporúčania chránia pred srdcovými chorobami, rakovinou, cukrovkou i obezitou. Čo to však presne je: zdravá výživa? Informácie o tom, ako sa zdravo stravovať, sa na nás hrnú zo všetkých strán. Pre laika nie je jednoduché sa v nich orientovať, najmä keď si rôzne zdroje občas aj odporujú. Táto publikácia chce priniesť overené fakty a odstrániť dezinformácie, mýty a povery, ktoré súvisia s vplyvom toho, čo jeme, na naše zdravie. S gastroenterológom MUDr. Petrom MINÁRIKOM z Centra zdravia a výživy ONLIFE hľadáme odpoveď na základnú otázku: akým spôsobom nám môže taký jednoduchý krok, akým je správna úprava stravy, pomôcť zvýšiť kvalitu nášho života a zdravia. Doktor Minárik predkladá čiateľom najnovšie výsledky medicínskeho výskumu o vplyve výživy a fyzickej aktivity na prevenciu a liečbu najčastejších diagnóz. Stáva sa tak dôveryhodným sprievodcom čitateľov tejto knihy na ich ceste za zdravím a za pozitívnou zmenou životného štýlu. Kniha poradí všetkým členom rodiny, čo jesť a akým nutričným chybám sa vyhnúť, aby predchádzali civilizačným chorobám, boli zdraví a radovali sa zo života až do vysokého veku. Obsah : 1 Poďte so mnou * 2 Fascinujúca univerzálnosť zdravej výživy * Desatoro prevencie * Najdrahšie je byť chorý * Výživové pyramídy * 3 Správne delený tanier * Potrava ako zdroj energie * Bielkoviny/Proteíny * Mlieko * Vajcia * Tuky/Lipidy * Mäso * Ryby * Cukry/Sacharidy * Vláknina * Probiotiká * Náhradné sladidlá * Zelené potraviny * Obilniny * Chlieb a pečivo * Cereálie * Strukoviny * Zelenina * Ovocie * Fytochemikálie * Šťavy * Sušené ovocie * Pitný režim * Káva * 4 Mýty o stravovaní * Desať najrozšírenejších mýtov * Črevná sprcha * Jarná detoxikácia * Človek, ktorý športuje * 5 Zdravé a nezdravé trávenie * Zložitý systém trávenia * Nafukovanie/Plynatosť čriev * Zápcha * Pálenie záhy * Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka * Podvýživa – stále aktuálna * 6 Jedálne lístky na inšpiráciu * Naučte sa čítať obaly potravín * Raňajky * Desiata a olovrant * Kuchyňa tradičná versus zdravá * Ako prežiť hody * Vianoce a Veľká Noc * Redukčné jedálne lístky * Príprava jedla * V reštaurácii a na dovolenke * Alternatívne formy výživy – pozitíva a riziká * 7 Ako chudne doktor
Jazyk | slovenský |
Vydavateľ | Danica Janiaková PhDr.-Kontakt |
Rok vydania | 2015 |
Počet strán | 203 |
Typ viazania | Knihy viazané |
Hmotnosť (g) | 475 g |
Rozmery (š-v-h) | 145-215 |
EAN | 9788096898589 |
Dodacia doba | nedostupné |