Karol Herian
Slovenské syrárske špeciality - Aktuálne príspevky pre malovýrobcov a priateľov syrov
Milí výrobcovia a priatelia našich domácich syrárskych špecialít, dovoľujeme si Vám ponúknuť bližšie informácie o problematike výroby našich syrárskych špecialít, ktoré boli publikované v rôznych našich časopisoch. Naše Slovenské syrárske špeciality majú veľmi dlhú tradíciu a je potrebné si udržiavať tieto tradície a neustále ich zveľaďovať, t. j. udržiavať a zlepšovať ich kvalitu i rozširovať sortiment samotných syrov. Však práve tieto špeciality môžu byť i jedným zo Vašich zdrojov príjmov, prispejú pritom aj k obohateniu svojho regiónu, pomôžu agroturistike a určite i výrobcom urobia radosť. Medzi naše syrárske špeciality možno zaradiť najmä našu bryndzu, oštiepok a parenice No tých tradičných výrobkov najmä z ovčieho mlieka bola celá rada. V minulosti to boli najmä tvrdšie zrejúce syry ako napr. i pôvodná tvrdá bryndza, a celá rada polotvrdých syrov ako Klenovecký syrec, Karpatský syr, Toporecký, atď., ale i srvátkový syr Urda, a veľmi obľúbená bola a je i samotná žinčica. Do týchto špecialít sa postupne zaradili i mnohé čerstvé mäkké syry pod rôznymi názvami. Do syrárskych špecialít možno zaradiť i kozie syry, ktoré si získavajú čoraz väčšiu obľubu a raritou sú i krásne tzv. figurálne syry z pareného cesta a vytvarované do krásnych figúr, alebo syrových tort. Takéto syrárske špeciality sa prevažne robia na menších syrárňach, alebo farmách a salašoch a to nielen z ovčieho, ale i z kozieho a kravského mlieka. V tejto publikácii sú príspevky, ktoré dopĺňajú technológiu výroby Slovenských syrárskych špecialít z knižnej publikácii „Výroba syrov“ a sú tam aktuálne informácie zo života najmä na ovčích farmách a prevádzkach. Tieto informácie sú dôležité pre prax a sú tam naznačené problémy a ich riešenia. Veríme, že môžu pomôcť našim malým spracovateľom sa lepšie zorientovať a pomôže im to pri ďalšej práci. Taktiež dúfame, že sa nám spoločne podarí postupne získať väčšie spoločenské uznanie i aj aktívnejšiu pomoc riadiacich orgánov.
Milí výrobcovia a priatelia našich domácich syrárskych špecialít, dovoľujeme si Vám ponúknuť bližšie informácie o problematike výroby našich syrárskych špecialít, ktoré boli publikované v rôznych našich časopisoch. Naše Slovenské syrárske špeciality majú veľmi dlhú tradíciu a je potrebné si udržiavať tieto tradície a neustále ich zveľaďovať, t. j. udržiavať a zlepšovať ich kvalitu i rozširovať sortiment samotných syrov. Však práve tieto špeciality môžu byť i jedným zo Vašich zdrojov príjmov, prispejú pritom aj k obohateniu svojho regiónu, pomôžu agroturistike a určite i výrobcom urobia radosť. Medzi naše syrárske špeciality možno zaradiť najmä našu bryndzu, oštiepok a parenice No tých tradičných výrobkov najmä z ovčieho mlieka bola celá rada. V minulosti to boli najmä tvrdšie zrejúce syry ako napr. i pôvodná tvrdá bryndza, a celá rada polotvrdých syrov ako Klenovecký syrec, Karpatský syr, Toporecký, atď., ale i srvátkový syr Urda, a veľmi obľúbená bola a je i samotná žinčica. Do týchto špecialít sa postupne zaradili i mnohé čerstvé mäkké syry pod rôznymi názvami. Do syrárskych špecialít možno zaradiť i kozie syry, ktoré si získavajú čoraz väčšiu obľubu a raritou sú i krásne tzv. figurálne syry z pareného cesta a vytvarované do krásnych figúr, alebo syrových tort. Takéto syrárske špeciality sa prevažne robia na menších syrárňach, alebo farmách a salašoch a to nielen z ovčieho, ale i z kozieho a kravského mlieka. V tejto publikácii sú príspevky, ktoré dopĺňajú technológiu výroby Slovenských syrárskych špecialít z knižnej publikácii „Výroba syrov“ a sú tam aktuálne informácie zo života najmä na ovčích farmách a prevádzkach. Tieto informácie sú dôležité pre prax a sú tam naznačené problémy a ich riešenia. Veríme, že môžu pomôcť našim malým spracovateľom sa lepšie zorientovať a pomôže im to pri ďalšej práci. Taktiež dúfame, že sa nám spoločne podarí postupne získať väčšie spoločenské uznanie i aj aktívnejšiu pomoc riadiacich orgánov.
Jazyk | slovenský |
Vydavateľ | OZ Vidiecky parlament na Slovensku |
Rok vydania | 2024 |
Počet strán | 124 |
Typ viazania | pevná |
Hmotnosť (g) | 520 g |
Rozmery (š-v-h) | 250x170 |
EAN | 9788081413384 |
Dodacia doba | online cena - Skladom - 1 pracovný deň |