Jarmila Eftimová, Zuzana Megyesy Eftimová

Bioaktívne látky v Tokajských vínach a ich vplyv na zdravie

Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína. Tvorba cibéb vyžaduje osobité podmienky, ktoré vznikaj iba v niektorých klimatických rokoch. Je nutné aby bobule hrozna v období zamäkania dosahovali priemernú cukornatosť' ≥ 21 °NM a boli splnené priaznivé klimatické podmienky (slnečná, teplá, dlhá jeseň s rannými hmlami) pre napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon, ktorá spôsobí zmeny, ktoré vedú k tvorbe cibéb s vyšším obsahom fruktózy a mnohých bioaktivných látok. Tokajské víno s obsahom 12 - 13 objemových % alkoholu vyzrieva (2 - 8 rokov) v nedoliatych 150 - 300 1 dubových sudoch s povytiahnutými zátkami, v hlbokých (8 - 16 m) tufových pivniciach s pivničnou mikroflórou, so stabilnou teplotou okolo 9 °C, vlhkosťou 85- 90 % dodáva tokajským vinam špecificky aromaticky, chuťový (chlebovinkovú chuť) a farebný profil (jantárové sfarbenie). V klimaticky priaznivých rokoch sa vyrábajú Tokajské výbery 3 - 6-putñové. O tom, že tokajské vina sú významným zdrojom polyfenolov a antioxidačnej aktivity sme preukázali chemickými analýzami. Z výsledkov stanovenia sme jednoznačné potvrdili, že tokajské vina sú bohatým zdrojom polyfenolov ...... Vedeckými a odbornými štúdiami sme zdokumentovali pozitívne prínosy konzumácie malého množstva vína v spojitosti so srdcovocievnymi ochoreniami a poukázali na to, že iba nadmerná konzumácia alkoholu má negatívne dôsledky na zdravie, ktoré sa prejavujú s výskytom rakoviny, poškodenie mozgu, ochorenie srdca a podobne. Poukázali sme, že víno znižuje hladinu LDL-cholesterolu, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a znižuje agregáciu krvných doštičiek. Na pozitívnych účinkoch vína na zdravie sa podieľajú polyfenolové látky, ktoré v spojitosti s alkoholom vykazujú.....

Osobitý charakter vínam z vinohradníckej oblasti Tokaj dodávajú neskoro dozrievajúce odrody vinica hroznorodého Furmint, Lipovina a Muškát žltý schopné hrozienkovať a vytvárať cibéby, dodržiavanie oxidatívnej technológie výroby tokajského vína, uskladnenia a vyzrievania vína. Tvorba cibéb vyžaduje osobité podmienky, ktoré vznikaj iba v niektorých klimatických rokoch. Je nutné aby bobule hrozna v období zamäkania dosahovali priemernú cukornatosť' ≥ 21 °NM a boli splnené priaznivé klimatické podmienky (slnečná, teplá, dlhá jeseň s rannými hmlami) pre napadnutie ušľachtilou plesňou Botrytis cinerea Persoon, ktorá spôsobí zmeny, ktoré vedú k tvorbe cibéb s vyšším obsahom fruktózy a mnohých bioaktivných látok. Tokajské víno s obsahom 12 - 13 objemových % alkoholu vyzrieva (2 - 8 rokov) v nedoliatych 150 - 300 1 dubových sudoch s povytiahnutými zátkami, v hlbokých (8 - 16 m) tufových pivniciach s pivničnou mikroflórou, so stabilnou teplotou okolo 9 °C, vlhkosťou 85- 90 % dodáva tokajským vinam špecificky aromaticky, chuťový (chlebovinkovú chuť) a farebný profil (jantárové sfarbenie). V klimaticky priaznivých rokoch sa vyrábajú Tokajské výbery 3 - 6-putñové. O tom, že tokajské vina sú významným zdrojom polyfenolov a antioxidačnej aktivity sme preukázali chemickými analýzami. Z výsledkov stanovenia sme jednoznačné potvrdili, že tokajské vina sú bohatým zdrojom polyfenolov ...... Vedeckými a odbornými štúdiami sme zdokumentovali pozitívne prínosy konzumácie malého množstva vína v spojitosti so srdcovocievnymi ochoreniami a poukázali na to, že iba nadmerná konzumácia alkoholu má negatívne dôsledky na zdravie, ktoré sa prejavujú s výskytom rakoviny, poškodenie mozgu, ochorenie srdca a podobne. Poukázali sme, že víno znižuje hladinu LDL-cholesterolu, zvyšuje hladinu HDL-cholesterolu a znižuje agregáciu krvných doštičiek. Na pozitívnych účinkoch vína na zdravie sa podieľajú polyfenolové látky, ktoré v spojitosti s alkoholom vykazujú.....

Jazyk slovenský
Vydavateľ Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach
Rok vydania 2023
Počet strán 197
Typ viazania brožovaná
Hmotnosť (g) 375 g
Rozmery (š-v-h) 245x173
EAN 9788080777920
Dodacia doba nedostupné


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Krížom krážom Súbor testov zo slovenčiny k učebnici B1 - 2.,upravené vydanie
-9%
Adela Ismail Gabríková a kol.
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,00 €
21,84 €
Ulice a námestia Bratislavy  - Staré mesto
-9%
Tivadar Ortvay
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
13,90 €
12,65 €
Histamínová intolerancia
-9%
Michaela Klamová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
15,60 €
14,20 €
Hurá na prázdniny 3. trieda - hravé precvičovanie
-9%
kol.
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
4,50 €
4,10 €
Lezie, lezie po železe - ľudové hádanky
-9%
Ivana Vítová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
8,99 €
8,19 €
Uzol na viazanke nesmie byť väčší ako hlava
-9%
Ján Drgonec
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
12,10 €
11,02 €
Príbeh nového priezviska - Druhá časť Neapolskej ságy
-9%
Elena Ferrante
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,90 €
22,66 €
Denník Anny Frankovej
-9%
Kolektív
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
13,95 €
12,70 €