Katarína Olejárová

Recepty pre celiatikov - Chutné, rýchle a jednoduché jedlá aj pre ľudí s alergiou alebo intoleranciou na lepok

Niet nad vôňu čerstvo upečeného chlebíka alebo rožkov, s tým bude súhlasiť asi každý. „Odteraz si už nikdy nevychutnám naozajstný chlieb? Čo budem vlastne jesť? Veď lepok je skoro všade!“ určite bežalo v hlave nejednému z vás vo chvíli, keď vám stanovili diagnózu celiakia, intolerancia lepku alebo alergia na lepok. Svet sa v tej chvíli nezrútil ani sa neprestal točiť. Tak dobre. Na chvíľu sa pre vás asi zastavil. Možno sa vám zdalo, že to nezvládnete, pretože lepok sa nachádzal takmer v každej potravine, ktorú ste chytili do rúk. Postupne však objavíte nový, bezlepkový svet a s našou kuchárskou knihou Recepty pre celiatikov ho spolu znovu roztočíme. Pripravili sme pre vás skvelé osvedčené recepty, z ktorých si napečiete vynikajúce pečivo, koláče, uvaríte výborné jedlá. Budú zaručene chutiť nielen vám, ale aj ostatným členom rodiny, ktorí nemusia držať bezlepkovú diétu. Bonusom je, že sú zdravšie. Naše chlebíky chutia tak výborne ako tie s lepkom. A koláče si zamilujete. Neveríte? Tak vyskúšajte! Prelistujte si knihu a pustite sa do skúšania. Verím, že s našimi receptmi váš svet nielen roztočíme, ale že vám život bude chutiť ešte lepšie ako doteraz. Ukážka: Banánový chlebík s kokosom Čas prípravy: 50 minút Na 10 porcií potrebujeme: - 3 vajcia - 150 g trstinového cukru - 10 lyžíc rozpusteného rastlinného tuku s maslovou príchuťou - 2 zrelé banány + 1 na ozdobenie - 150 g rozvarenej jazmínovej ryže - 100 g strúhaného kokosu - 200 g kukuričnej múky - 50 g nasekanej čokolády s vysokým obsahom kakaa - 2 lyžičky bezlepkového prášku do pečiva - štipku soli Postup: 1. Vajcia s cukrom vyšľaháme pri vysokých otáčkach. Šľaháme, kým sa zmes zmení na hustú penu. 2. Pridáme rozpustený tuk, banány a opäť dáme šľahať na vysokú rýchlosť. Zrelé banány sa v zmesi úplne rozmixujú. Pridáme ryžu a opäť premiešame. 3. Kukuričnú múku zmiešame so štipkou soli a s práškom do pečiva. Pridáme do cesta. Potom do cesta vsypeme kokos a kúsky čokolády a premiešame. 4. Formu vymažeme tukom a vysypeme kukuričnou múkou alebo kokosom. Vlejeme do nej cesto. Navrch môžeme dať priečne prekrojený banán. Pečieme na 170 °C asi 40 minút. Koláč bude hotový, keď po vpichnutí špajdle do stredu ostane špajdľa čistá.

Niet nad vôňu čerstvo upečeného chlebíka alebo rožkov, s tým bude súhlasiť asi každý. „Odteraz si už nikdy nevychutnám naozajstný chlieb? Čo budem vlastne jesť? Veď lepok je skoro všade!“ určite bežalo v hlave nejednému z vás vo chvíli, keď vám stanovili diagnózu celiakia, intolerancia lepku alebo alergia na lepok. Svet sa v tej chvíli nezrútil ani sa neprestal točiť. Tak dobre. Na chvíľu sa pre vás asi zastavil. Možno sa vám zdalo, že to nezvládnete, pretože lepok sa nachádzal takmer v každej potravine, ktorú ste chytili do rúk. Postupne však objavíte nový, bezlepkový svet a s našou kuchárskou knihou Recepty pre celiatikov ho spolu znovu roztočíme. Pripravili sme pre vás skvelé osvedčené recepty, z ktorých si napečiete vynikajúce pečivo, koláče, uvaríte výborné jedlá. Budú zaručene chutiť nielen vám, ale aj ostatným členom rodiny, ktorí nemusia držať bezlepkovú diétu. Bonusom je, že sú zdravšie. Naše chlebíky chutia tak výborne ako tie s lepkom. A koláče si zamilujete. Neveríte? Tak vyskúšajte! Prelistujte si knihu a pustite sa do skúšania. Verím, že s našimi receptmi váš svet nielen roztočíme, ale že vám život bude chutiť ešte lepšie ako doteraz. Ukážka: Banánový chlebík s kokosom Čas prípravy: 50 minút Na 10 porcií potrebujeme: - 3 vajcia - 150 g trstinového cukru - 10 lyžíc rozpusteného rastlinného tuku s maslovou príchuťou - 2 zrelé banány + 1 na ozdobenie - 150 g rozvarenej jazmínovej ryže - 100 g strúhaného kokosu - 200 g kukuričnej múky - 50 g nasekanej čokolády s vysokým obsahom kakaa - 2 lyžičky bezlepkového prášku do pečiva - štipku soli Postup: 1. Vajcia s cukrom vyšľaháme pri vysokých otáčkach. Šľaháme, kým sa zmes zmení na hustú penu. 2. Pridáme rozpustený tuk, banány a opäť dáme šľahať na vysokú rýchlosť. Zrelé banány sa v zmesi úplne rozmixujú. Pridáme ryžu a opäť premiešame. 3. Kukuričnú múku zmiešame so štipkou soli a s práškom do pečiva. Pridáme do cesta. Potom do cesta vsypeme kokos a kúsky čokolády a premiešame. 4. Formu vymažeme tukom a vysypeme kukuričnou múkou alebo kokosom. Vlejeme do nej cesto. Navrch môžeme dať priečne prekrojený banán. Pečieme na 170 °C asi 40 minút. Koláč bude hotový, keď po vpichnutí špajdle do stredu ostane špajdľa čistá.

Jazyk slovenský
Vydavateľ MAFRA Slovakia
Rok vydania 2023
Počet strán 208
Typ viazania brožovaná
Hmotnosť (g) 648 g
Rozmery (š-v-h) 235x167
EAN 9788082540751
Dodacia doba online cena - Skladom - 1 pracovný deň


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Tajný kód - Nadišiel čas rozlúštiť záhadu storočia
-9%
Janice Hallettová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
20,90 €
19,02 €
Obyčajný chlapec
-9%
Tomáš Krištof
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
14,95 €
13,61 €
Kráľ mesta Os
-12%
JO NESBO
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
19,90 €
17,52 €
Prírodné vedy
-9%
Carol Vonderman
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
16,95 €
15,43 €
Mýty za 30 sekúnd
-9%
Anita Ganeri
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
7,95 €
7,24 €
Vraždiť nie je hračka
-9%
Carla Valentine
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,90 €
22,66 €
Floriovci
-9%
Auci Stefania
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
18,99 €
17,29 €
Medveď v meste
-9%
Katja Gehrmann
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
11,90 €
10,83 €