Milí zákazníci!

Z dôvodu pokročilého predvianočného času Vám už nevieme zaručiť, že objednávky,  ktoré dostaneme po 18.12.2024  sa k Vám dostanú do Vianoc.

Ďakujeme Vám za pochopenie a DIDEROT kníhkupectvo Vám želá pokojné, veselé Vianoce a šťastný nový rok!

 

Zlatica Beňová

Recepty pre kardiakov

Aj stravovanie môže byť súčasťou liečby pri rôznych diagnózach. Inak to nie je ani pri ochoreniach srdca a ciev. To, že si výberom vhodných potravín na náš tanier môžeme zlepšiť zdravotný stav a predchádzať rôznym závažným ochoreniam, už hovoria nielen vedci, ale aj lekári, športovci, výživoví poradcovia, ale aj samotní pacienti. Veď prejedanie či vysoko kalorická strava vedú k ateroskleróze, čo je postupné upchávanie ciev. Tento stav časom vedie k infarktu či mozgovej porážke. Ak si nedávate pozor na to, čo jete, dopracujete sa k obezite a s ňou sú spojené aj ďalšie zdravotné problémy: vysoký tlak, ťažkosti s kĺbmi, bolesťami žalúdka, dochádza k ničeniu pečene či obličiek. V skutočnosti to, čo jeme, ovplyvňuje každý orgán v našom tele. Jedlá v tejto knihe sú zostavené tak, aby pri ich konzumácii podporovali zdravie, veď jesť potrebujeme. Dúfam, že vás budeme inšpirovať nielen chutne jesť, ale aj viac sa zaujímať o svoje zdravie. Tak príjemné varenie. Ukážka: Polievka z červenej šošovice Suroviny: - 200 g červenej šošovice - 45 g cibule - 200 g mrkvy - 10 g cesnaku - 15 g olivového oleja - 5 g rímskej rasce - 3 g karí korenia - šťava a kôra z jedného malého citróna - čierne korenie - soľ - čerstvé bylinky Postup: 1. Šošovicu niekoľkokrát premyjeme. 2. Cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme ju na olivovom oleji. 3. Pokrájanú a očistenú mrkvu pridáme na spenenú cibuľku. Premiešame. Osolíme, ochutíme čerstvo mletým korením, nastrúhaným cesnakom, rascou a karí. 4. Pridáme šošovicu, zalejeme vriacou vodou a varíme úplne domäkka. 5. Polievka má byť hustá, preto časť polievky rozmixujeme. 6. Dochutíme kôrou a šťavou z citróna. Podávame horúcu s nasekanými čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou. Vedeli ste? · červená šošovica sa označuje aj za kráľovnú strukovín, pretože obsahuje omnoho viac bielkovín ako väčšina iných strukovín · je skvelým zdrojom vitamínov B a železa · je ľahko stráviteľná a nespôsobuje nadúvanie · znižuje cholesterol, upravuje tlak a má tak pozitívny vplyv aj na zdravie srdca

Aj stravovanie môže byť súčasťou liečby pri rôznych diagnózach. Inak to nie je ani pri ochoreniach srdca a ciev. To, že si výberom vhodných potravín na náš tanier môžeme zlepšiť zdravotný stav a predchádzať rôznym závažným ochoreniam, už hovoria nielen vedci, ale aj lekári, športovci, výživoví poradcovia, ale aj samotní pacienti. Veď prejedanie či vysoko kalorická strava vedú k ateroskleróze, čo je postupné upchávanie ciev. Tento stav časom vedie k infarktu či mozgovej porážke. Ak si nedávate pozor na to, čo jete, dopracujete sa k obezite a s ňou sú spojené aj ďalšie zdravotné problémy: vysoký tlak, ťažkosti s kĺbmi, bolesťami žalúdka, dochádza k ničeniu pečene či obličiek. V skutočnosti to, čo jeme, ovplyvňuje každý orgán v našom tele. Jedlá v tejto knihe sú zostavené tak, aby pri ich konzumácii podporovali zdravie, veď jesť potrebujeme. Dúfam, že vás budeme inšpirovať nielen chutne jesť, ale aj viac sa zaujímať o svoje zdravie. Tak príjemné varenie. Ukážka: Polievka z červenej šošovice Suroviny: - 200 g červenej šošovice - 45 g cibule - 200 g mrkvy - 10 g cesnaku - 15 g olivového oleja - 5 g rímskej rasce - 3 g karí korenia - šťava a kôra z jedného malého citróna - čierne korenie - soľ - čerstvé bylinky Postup: 1. Šošovicu niekoľkokrát premyjeme. 2. Cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme ju na olivovom oleji. 3. Pokrájanú a očistenú mrkvu pridáme na spenenú cibuľku. Premiešame. Osolíme, ochutíme čerstvo mletým korením, nastrúhaným cesnakom, rascou a karí. 4. Pridáme šošovicu, zalejeme vriacou vodou a varíme úplne domäkka. 5. Polievka má byť hustá, preto časť polievky rozmixujeme. 6. Dochutíme kôrou a šťavou z citróna. Podávame horúcu s nasekanými čerstvými bylinkami, napríklad petržlenovou vňaťou. Vedeli ste? · červená šošovica sa označuje aj za kráľovnú strukovín, pretože obsahuje omnoho viac bielkovín ako väčšina iných strukovín · je skvelým zdrojom vitamínov B a železa · je ľahko stráviteľná a nespôsobuje nadúvanie · znižuje cholesterol, upravuje tlak a má tak pozitívny vplyv aj na zdravie srdca

Jazyk slovenský
Vydavateľ MAFRA Slovakia, a.s.
Rok vydania 2023
Počet strán 208
Typ viazania Paperback
Hmotnosť (g) 645 g
Rozmery (š-v-h) 234x166
EAN 9788082540720
Dodacia doba online cena - Skladom - 1 pracovný deň


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Diéta pri chorobách pažeráka, žalúdka a dvanástnika
-9%
doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MSc., PhD. Eva Blaho
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
25,40 €
23,12 €
Protiprdkavá kuchárska kniha – nové doplnené vydanie!
-9%
Igor Bukovský,Petra Gálisová,Ivana Kachútová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,99 €
22,75 €
Sirtfood diéta
-9%
Aidan Goggins, Glen Matten
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
12,90 €
11,74 €
Život bez mlieka
-9%
Alisa Fleming
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,90 €
22,66 €
Pekne papkaj - Recepty (nielen) pre najmenších
-9%
Natália Šťastná
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
35,90 €
32,67 €
Pôst na ženský spôsob
-9%
Dr. Mindy Pelzová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
19,90 €
18,11 €
Pestro a zdravšie - Aj bez lepku a laktózy
-9%
Lívia Mikulčíková
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,00 €
21,84 €
Prvý rok s cukrovkou
-9%
MUDr. Barbora Zoboková
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
14,95 €
13,61 €