MUDr. Boris Bajer, PhD.

Medicína výživy 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne - Ako sa zorientovať v kvalite potravín, nakupovaní a kuchyni

Po bestselleri Medicína výživy, prichádza Medicína výživy 2. Nenechajte sa však pomýliť “dvojkou” v názve! Túto knihu si viete bez problémov prečítať aj bez toho, aby ste mali prečítanú prvú knižku. Vedomosti, ktoré získate pri čítaní druhej knihy, viete použiť pri následnom čítaní prvej a naopak. Prečo teda „dvojka“? V prvej teoretickej knihe Medicína výživy, v ktorej doktor Bajer zhrnul všetky najnovšie znalosti z teórie a princípov výživy, je tu totiž kniha praktická. Vychádza, aby ste sa konečne vyznali v informačnom chaose nakupovania v obchode a varenia v kuchyni. Prvá polovica knihy Vám jasne a “bez omáčok” dáva cenné rady z prípravy, spracovania a výberu potravín, no preberieme si aj čítanie obalov, na paškál sa dostanú rôzne „claimy“, finty a tvrdenia výrobcov a samozrejme množstvo ďalších informácií. Druhá polovica knihy je zložená z až 60 chutných, zdravých, jednoduchých, ale zároveň dostupných receptov, z ktorých množstvo je našich, tradičných. Tentokrát vás teda zoberie kniha na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi. Budeme preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania. Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom. Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum. V tejto knihe pribudne množstvo receptov. Je ich až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe. Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy. Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete. Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete. V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom! Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax. Ak ste prvú knihu nečítali, vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali. ?Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou. V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá: *Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké. *Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku. *Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa. *Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 200 kalórií denne. *Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov. *Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku. *Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách. *Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín. *Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty. *Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku. *Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať. *Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti. *Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich. *V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť. *Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali. *Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. *Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je. *Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli,  mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku. *Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku.  Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi. *Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho. *Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty? *Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.   *V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny. *Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny! *Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií. *Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu! Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNY VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne? Tešíte sa, kedy si ju prečítate? VIAC O AUTOROVI MUDr. Boris Bajer, PhD. má vyštudované Všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte UK a po skončení sa venoval vedecko-výskumno-pedagogickej činnosti na LFUK / SAV (PhD.) v odbore normálna a patologická fyziológia, pričom klinické pracovisko a vedecký tím bol na Ústave Experimentálnej Endokrinológie a neskôr, po fúzii, v Biomedicínskom Centre. Štúdium ukončil druhým doktorátom. Počas tohto času zbieral viac ako 10 ročnú prax ako zakladateľ Centra výživy. Bol súčasťou multidisciplinárnej skupiny lekárov bariatrickej chirurgie vo Fakultnej Nemocnici v Trnave. Popri tom má bohaté skúsenosti s vystupovaním v TV, rádiu a printových médiách:  TV - RTVS (Dámsky klub, Ranné Správy), TV Markíza (Teleránio, Najväčší Víťaz, O desať rokov mladší, Reflex, Televízne Noviny), TV Nova (Snídane s Novou), TV JOJ (Ranné správy, Správy o 12, Hlavné správy), TV JOJ (Ranné správy, Hlavné správy) Rádiá - Rádio Slovensko, Fun rádio, Rádio Regina, Rádio Jemné Printy a online - Forbes, Hospodárske noviny (HN televízia), Denník N (Športový podcast, rôzne články), SME (Interview u Z. K. Hanzelovej), Pravda (rozhovory), Refresher atď. Minulý rok vydal knihu Medicína výživy, ktorej prvá tlač sa v priebehu troch týždňov úplne vypredala a takmer ihneď sa stala bestsellerom medzi knihami na našom trhu celkovo.

Po bestselleri Medicína výživy, prichádza Medicína výživy 2. Nenechajte sa však pomýliť “dvojkou” v názve! Túto knihu si viete bez problémov prečítať aj bez toho, aby ste mali prečítanú prvú knižku. Vedomosti, ktoré získate pri čítaní druhej knihy, viete použiť pri následnom čítaní prvej a naopak. Prečo teda „dvojka“? V prvej teoretickej knihe Medicína výživy, v ktorej doktor Bajer zhrnul všetky najnovšie znalosti z teórie a princípov výživy, je tu totiž kniha praktická. Vychádza, aby ste sa konečne vyznali v informačnom chaose nakupovania v obchode a varenia v kuchyni. Prvá polovica knihy Vám jasne a “bez omáčok” dáva cenné rady z prípravy, spracovania a výberu potravín, no preberieme si aj čítanie obalov, na paškál sa dostanú rôzne „claimy“, finty a tvrdenia výrobcov a samozrejme množstvo ďalších informácií. Druhá polovica knihy je zložená z až 60 chutných, zdravých, jednoduchých, ale zároveň dostupných receptov, z ktorých množstvo je našich, tradičných. Tentokrát vás teda zoberie kniha na fascinujúcu cestu kuchyňou, obchodom a výživou ako takou v čistej praxi. Budeme preberať súčasti zdravej a kvalitnej výživy v reálnom živote tak jednoducho, aby ich pochopil aj najväčší začiatočník v otázkach stravovania. Recenzent knihy je tentokrát odborníčka, ktorá je doslova stelesnením praxe vo výžive a potravinách - Silvia Horecká, autorka konceptu Terapia jedlom. Jej viac ako 30-ročná prax pretavená do poznámok ku textu pomohla vyladiť obsahovo knihu na maximum. V tejto knihe pribudne množstvo receptov. Je ich až 60, čo je 5x viac, ako v prvej knihe. Teraz konečne budete vedieť nazrieť do tajov nutričných plánov stoviek spokojných individuálnych klientov doktora Bajera a jeho Centra výživy. Recepty sú “okorenené” tipmi šéfkuchára Michala Kordoša, ktorý naposledy varil napríklad v prezidentskom paláci pri návšteve poľského prezidenta a stážoval v najlepšej reštaurácii na svete. Ak sa vám páčil nezameniteľný štýl písania prvej knihy, kde každá kapitola začala tematickým, často humorným príbehom zo života, alebo praxe Borisa a jeho pacientov, do druhej knihy sa takisto zamilujete. V tejto knihe však pôjdu teoretické poznatky bokom! Neponárame sa do hlbín metabolizmu a biológie ľudského tela, no na paškál sa dostane, minimálne tak isto dôležitá, súčasť výživy - prax. Ak ste prvú knihu nečítali, vôbec nezúfajte, táto kniha bola cielene písaná tak, aby si ju vedel prečítať každý, vrátane tých, ktorí sa ku prvej časti ešte nedostali. ?Dokonca pre niektorých z vás bude skvelou voľbou začať touto knihou a následne pokračovať jednotkou. V knihe MEDICÍNA VÝŽIVY 2 sa preberá: *Normálny vzťah k jedlu a športovaniu, stolovanie, alebo to, ako bojovať s chuťou na sladké. *Čo robiť pred jedením, počas neho a aj po ňom aby sme maximalizovali využitie živín a minimalizovali ukladanie tuku. *Prejdeme si mýty z ekologického hľadiska rastlinných a živočíšnych zdrojov potravy, ale aj riziká konzumácie surového mäsa. *Popíšeme si, ako vlastne vznikli odporúčania príjmu energie práve na “magických” 200 kalórií denne. *Prebehneme v praxi dobré zdroje rastlinných a živočíšnych bielkovín, rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, tukov, vrátane omega-3 mastných kyselín, sacharidov, ktoré viac a menej ovplyvňujú hladiny cukru v krvi po zjedení a aj inzulín. Samozrejme tu nájdete aj zdroje vitamínov a najdôležitejších minerálov. *Ďalej vám doktor Bajer prezradí jeho netypický systém ako nakupuje, keď ho čaká veľký nákup, ale aj to, aké sú základné potraviny v jeho košíku. *Takisto preberáme ako sa jednoducho naučiť čítať obaly na potravinách. *Prístupný bude rebríček nízko-, stredne- a vysoko- kalorických potravín. *Detailne si rozdelíme živiny na obale a aj to, ako nám vedia výrobcovia niekedy zatajiť niektoré fakty. *Ukáže vám, ako bleskovo vedieť čítať obaly potravín, ktoré do pár sekúnd viete zhodnotiť ako niečo, čo ihneď vraciate naspäť do regálu, alebo to vložíte do košíku. *Vysvetlíme si, ako je to s testovaním na alergie a intolerancie a na čo sa určite nemáte nechať nachytať. *Prejdeme si “claimy” - tvrdenia. Bez cukru, fitness, healthy, bez tuku, zdroje bielkovín, zdroje vlákniny, zdroje probiotík, bez pridania soli, bio, eko, raw, vegan, bez lepku, bez laktózy, bez éčiek a pre deti. *Kedy čo môžu používať výrobcovia potravín a ako to vedia používať pre lepší predaj. A samozrejme aj to, ako tieto tvrdenia rozoznávať v obchode a orientovať sa v nich. *V naozajstnej kuchynskej praxi už budete vedieť, čo mať kde v chladničke uložené, ako uložené a kde nemať uložené napríklad vajíčka, alebo mlieko, lebo by sa mohli skôr pokaziť. *Zároveň si preberieme, čo v chladničke mať nemusíte a čo by sme v chladničke ani mať vôbec nemali. *Preberieme si aký je vlastne rozdiel medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby. *Témou bude aj spracovanie potravín – vysvetlíme si, čo to naozaj je a čo to naozaj nie je. *Prejdeme si aditíva, konzervanty, sladidlá, farbivá, antioxidanty, nosiče, regulátory, emulgátory, taviace soli,  mikrobiologickú nezávadnosť, či to, ako je to s antibiotikami v kurati, alebo mlieku. *Pri mlieku sa zastavíme aj pri odstreďovaní, pasterizácii či démonizovanom UHT mlieku.  Preberieme aj to, ako je to s GMO podľa najnovších znalostí vedy a čo robiť s insekticídmi a pesticídmi. *Budete vedieť triky, ako sa zariadiť na cestách, výletoch a dovolenkách, ale aj ako sa čo najrozumnejšie najesť na čerpacej stanici a ako rozoznať kvalitnú reštauráciu od zlej. Napísané budú základné body, čo na cestách v strave vyhľadávať. Prejdeme si ako je to s populárnymi energetickými drinkami pri šoférovaní a aj mimo neho. *Povenujeme sa aj plastom, najmä tým v potravinách, pričom preberieme aké riziká sú pri mikroplastoch a nanoplastoch. Vedeli ste napríklad, že zjeme týždenne plasty v hmotnosti jednej kreditnej karty? *Vysvetlíme si aj to, čo sú endokrinné disruptory a čo všetko môžu robiť s naším hormonálnym systémom a zdravím.   *V neskorších častiach knihy prechádzame, ako je to s prípravou potravín. Čo sa deje so živinami pri varení, pečení, grilovaní, alebo príprave na pare a ako tieto formy prípravy ovplyvňujú konkrétne potraviny. *Napokon si preberieme aj konzervy a zaváraniny zo zdravotného hľadiska a zároveň to, ako znížiť negatívny vplyv grilovania rôznymi super tipmi, nie len do obdobia letnej záhradnej sezóny! *Vysvetlíme si, čo sú anti-nutrienty v jedle a ako ich množstvo znížiť. Vedeli ste, že jeden druh škorice, ktorý bežne používame v kuchyni nám už pri porcii zopár čajových lyžičiek môže poškodiť zdravie? V knihe sa dozviete to, aký druh používať. A dozviete sa tam aj mnoho ďalších užitočných praktických informácií. *Na záver vám doktor Bajer pripravil množstvo trikov a tipov do praxe: rôzne indexy, napríklad kaloricko-vlákninový a kaloricko-bielkovinový, vysvetlí „po lopate“ denzitu potravín, jeho vlastnú potravinovú pyramídu a 12345 kompas na perfektnú životosprávu! Tak čo poviete na praktickú knihu MEDICÍNY VÝŽIVY 2: V praxi + 60 receptov kvalitnej kuchyne? Tešíte sa, kedy si ju prečítate? VIAC O AUTOROVI MUDr. Boris Bajer, PhD. má vyštudované Všeobecné lekárstvo na Lekárskej fakulte UK a po skončení sa venoval vedecko-výskumno-pedagogickej činnosti na LFUK / SAV (PhD.) v odbore normálna a patologická fyziológia, pričom klinické pracovisko a vedecký tím bol na Ústave Experimentálnej Endokrinológie a neskôr, po fúzii, v Biomedicínskom Centre. Štúdium ukončil druhým doktorátom. Počas tohto času zbieral viac ako 10 ročnú prax ako zakladateľ Centra výživy. Bol súčasťou multidisciplinárnej skupiny lekárov bariatrickej chirurgie vo Fakultnej Nemocnici v Trnave. Popri tom má bohaté skúsenosti s vystupovaním v TV, rádiu a printových médiách:  TV - RTVS (Dámsky klub, Ranné Správy), TV Markíza (Teleránio, Najväčší Víťaz, O desať rokov mladší, Reflex, Televízne Noviny), TV Nova (Snídane s Novou), TV JOJ (Ranné správy, Správy o 12, Hlavné správy), TV JOJ (Ranné správy, Hlavné správy) Rádiá - Rádio Slovensko, Fun rádio, Rádio Regina, Rádio Jemné Printy a online - Forbes, Hospodárske noviny (HN televízia), Denník N (Športový podcast, rôzne články), SME (Interview u Z. K. Hanzelovej), Pravda (rozhovory), Refresher atď. Minulý rok vydal knihu Medicína výživy, ktorej prvá tlač sa v priebehu troch týždňov úplne vypredala a takmer ihneď sa stala bestsellerom medzi knihami na našom trhu celkovo.

Jazyk slovenský
Vydavateľ Centrum výživy, s.r.o.
Rok vydania 2022
Počet strán 232
Typ viazania pevná
Hmotnosť (g) 1000 g
Rozmery (š-v-h) 265x235
EAN 9788082530073
Dodacia doba nedostupné


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Pestro a zdravšie - Aj bez lepku a laktózy
-9%
Lívia Mikulčíková
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,00 €
21,84 €
Upečme si sviatky
-9%
Petra Tóthová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,90 €
22,66 €
Recepty z terasky
-9%
Petra Nagyová-Džerengová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
31,90 €
29,03 €
Vilo Habo špeciál - Najlepšie recepty z TV šou
Vilo Habo
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
3,90 €
Aj varenie je umenie
-9%
Studenková Zdena
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,90 €
22,66 €
Moja chalupárska kuchyňa
-9%
Katarína Jesenská
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,95 €
22,71 €
Šťastné a sýte batoľa - Ako vychovať spokojných a samostatných malých papkáčov
-9%
Charlotte Stirling Reed
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
20,90 €
19,02 €
Uzení - Jak naložit a přpravit maso, mořské plody, zeleninu, ovoce a další lahůdky
-9%
Jeremy Schmid
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
16,12 €
14,67 €