Mária Baranová

Technológia sacharidov, čokolády a cukroviniek

Cukor je významnou zložkou našej výživy a významnou potravinárskou surovinou. Jeho nadmerná spotreba, však spôsobuje niektoré nežiaduce fyziologické účinky. Pre niektorých spotrebiteľov sa cukor stal sladkým jedom a tak dôvody zdravotné a tiež ekonomické vyvolali intenzívny výskum nových sladko chutnajúcich látok prírodného ale aj syntetického pôvodu. Hlavným u nás používaným prírodným sladidlom je cukor - sacharóza, menej sa používajú prírodné sladidlá iné ako sacharóza (fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza) a náhrady prírodných sladidiel (sorbitol, xylitol, izomalt, sacharín, aspartam a pod.). Priemyselne sa sacharóza získava z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou spracovania cukrovej repy a cukrovej trstiny až po výrobu trhových druhov cukru, technológiou a kvalitou výroby čokolád, čokoládových a nečokoládových cukroviniek a cukrárskych výrobkov.

Cukor je významnou zložkou našej výživy a významnou potravinárskou surovinou. Jeho nadmerná spotreba, však spôsobuje niektoré nežiaduce fyziologické účinky. Pre niektorých spotrebiteľov sa cukor stal sladkým jedom a tak dôvody zdravotné a tiež ekonomické vyvolali intenzívny výskum nových sladko chutnajúcich látok prírodného ale aj syntetického pôvodu. Hlavným u nás používaným prírodným sladidlom je cukor - sacharóza, menej sa používajú prírodné sladidlá iné ako sacharóza (fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza) a náhrady prírodných sladidiel (sorbitol, xylitol, izomalt, sacharín, aspartam a pod.). Priemyselne sa sacharóza získava z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou spracovania cukrovej repy a cukrovej trstiny až po výrobu trhových druhov cukru, technológiou a kvalitou výroby čokolád, čokoládových a nečokoládových cukroviniek a cukrárskych výrobkov.

Jazyk slovenský
Vydavateľ Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach
Rok vydania 2011
Počet strán 115
Rozmery (š-v-h) 0x0
EAN 9788080772413
Dodacia doba nedostupné


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Moja prvá kniha o záhrade (Montessori : Svet úspechov)
-9%
Chiara Piroddi
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
7,95 €
7,24 €
Kde si? Kto si? Zvieratá v lese
-9%
kol.
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
8,90 €
8,10 €
Petronela Jabĺčková 2: Ospalý riaditeľ a žabací chaos
-9%
Sabine Städingová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
9,90 €
9,01 €
Základy úspěšného podnikání - Průvodce z
-9%
Alena Šafrová Drášilová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
16,63 €
15,14 €
Sladký život bez lepku
-9%
Alžbeta Švorcová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
14,95 €
13,61 €
Učiteľkina voľba
-9%
Sarah E. Ladd
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
14,90 €
13,56 €
Traktory
-9%
kolektív autorov
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
16,95 €
15,43 €
Resurrection Walk
Michael Connelly
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
21,95 €

Pozreli ste si: