Mária Baranová

Technológia sacharidov, čokolády a cukroviniek

Cukor je významnou zložkou našej výživy a významnou potravinárskou surovinou. Jeho nadmerná spotreba, však spôsobuje niektoré nežiaduce fyziologické účinky. Pre niektorých spotrebiteľov sa cukor stal sladkým jedom a tak dôvody zdravotné a tiež ekonomické vyvolali intenzívny výskum nových sladko chutnajúcich látok prírodného ale aj syntetického pôvodu. Hlavným u nás používaným prírodným sladidlom je cukor - sacharóza, menej sa používajú prírodné sladidlá iné ako sacharóza (fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza) a náhrady prírodných sladidiel (sorbitol, xylitol, izomalt, sacharín, aspartam a pod.). Priemyselne sa sacharóza získava z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou spracovania cukrovej repy a cukrovej trstiny až po výrobu trhových druhov cukru, technológiou a kvalitou výroby čokolád, čokoládových a nečokoládových cukroviniek a cukrárskych výrobkov.

Cukor je významnou zložkou našej výživy a významnou potravinárskou surovinou. Jeho nadmerná spotreba, však spôsobuje niektoré nežiaduce fyziologické účinky. Pre niektorých spotrebiteľov sa cukor stal sladkým jedom a tak dôvody zdravotné a tiež ekonomické vyvolali intenzívny výskum nových sladko chutnajúcich látok prírodného ale aj syntetického pôvodu. Hlavným u nás používaným prírodným sladidlom je cukor - sacharóza, menej sa používajú prírodné sladidlá iné ako sacharóza (fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza) a náhrady prírodných sladidiel (sorbitol, xylitol, izomalt, sacharín, aspartam a pod.). Priemyselne sa sacharóza získava z cukrovej repy a z cukrovej trstiny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou spracovania cukrovej repy a cukrovej trstiny až po výrobu trhových druhov cukru, technológiou a kvalitou výroby čokolád, čokoládových a nečokoládových cukroviniek a cukrárskych výrobkov.

Jazyk slovenský
Vydavateľ Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach
Rok vydania 2011
Počet strán 115
Rozmery (š-v-h) 0x0
EAN 9788080772413
Dodacia doba nedostupné


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Krížom krážom Súbor testov zo slovenčiny k učebnici B1 - 2.,upravené vydanie
-9%
Adela Ismail Gabríková a kol.
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,00 €
21,84 €
Ulice a námestia Bratislavy  - Staré mesto
-9%
Tivadar Ortvay
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
13,90 €
12,65 €
Histamínová intolerancia
-9%
Michaela Klamová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
15,60 €
14,20 €
Hurá na prázdniny 3. trieda - hravé precvičovanie
-9%
kol.
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
4,50 €
4,10 €
Lezie, lezie po železe - ľudové hádanky
-9%
Ivana Vítová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
8,99 €
8,19 €
Uzol na viazanke nesmie byť väčší ako hlava
-9%
Ján Drgonec
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
12,10 €
11,02 €
Príbeh nového priezviska - Druhá časť Neapolskej ságy
-9%
Elena Ferrante
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
24,90 €
22,66 €
Denník Anny Frankovej
-9%
Kolektív
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
13,95 €
12,70 €