Mária Baranová

Technológia a kvalita mrazenia a spracovania ovocia a zeleniny

Ovocie a zelenina sú dôležitou zložkou výživy predovšetkým svojimi dietetickými, výživovými a senzorickými vlastnosťami. Ich nezastupiteľná úloha vo výžive človeka je daná ich biologickou hodnotou, ktorá je charakterizovaná nízkou energetickou hodnotou, ale relatívne vysokým obsahom minerálnych látok, vitamínov a iných látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v organizme človeka. Zelenina so zemiakmi a ovocím sa značnou mierou podieľa na prívode draslíka, horčíka a celého radu ďalších významných prvkov, ale i organických látok nevyhnutných pre zdravie. Pokiaľ našej strave chýba 30-40 % zeleniny, či ovocia, potom chýba i rovnaké percento pre život nevyhnutných látok, ktoré organizmus z iných zdrojov nedostane a ich funkčné uplatnenie potom organizmu chýba. Súčasná spotreba zeleniny a ovocia na Slovensku je nevyhovujúca nielen v celkovej ročnej spotrebe na obyvateľa, ale je aj sezónne výrazne nerovnomerná. Ovocie a zelenina majú medzi potravinami rastlinného pôvodu zvláštne postavenie v tom, že sa v prevažnej miere konzumujú v čerstvom stave. Pri priemyselnom spracovaní ide predovšetkým o konzerváciu, zachovanie pôvodných vlastností čerstvej suroviny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou mrazených a konzervovaných neudržných produktov rastlinnej výroby, vybraných druhov ovocia a zeleniny. Zahŕňa základné princípy konzervovania ovocia a zeleniny, fyzikálne konzervačné metódy - chladenie a mrazenie, pasterizáciu a sterilizáciu, zahusťovanie cukrom, sušenie, chemické konzervačné metódy, biologické konzervačné metódy a nové možnosti konzervovania nekonvenčnými procesmi.

Ovocie a zelenina sú dôležitou zložkou výživy predovšetkým svojimi dietetickými, výživovými a senzorickými vlastnosťami. Ich nezastupiteľná úloha vo výžive človeka je daná ich biologickou hodnotou, ktorá je charakterizovaná nízkou energetickou hodnotou, ale relatívne vysokým obsahom minerálnych látok, vitamínov a iných látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v organizme človeka. Zelenina so zemiakmi a ovocím sa značnou mierou podieľa na prívode draslíka, horčíka a celého radu ďalších významných prvkov, ale i organických látok nevyhnutných pre zdravie. Pokiaľ našej strave chýba 30-40 % zeleniny, či ovocia, potom chýba i rovnaké percento pre život nevyhnutných látok, ktoré organizmus z iných zdrojov nedostane a ich funkčné uplatnenie potom organizmu chýba. Súčasná spotreba zeleniny a ovocia na Slovensku je nevyhovujúca nielen v celkovej ročnej spotrebe na obyvateľa, ale je aj sezónne výrazne nerovnomerná. Ovocie a zelenina majú medzi potravinami rastlinného pôvodu zvláštne postavenie v tom, že sa v prevažnej miere konzumujú v čerstvom stave. Pri priemyselnom spracovaní ide predovšetkým o konzerváciu, zachovanie pôvodných vlastností čerstvej suroviny. Vysokoškolská učebnica sa zaoberá technológiou a kvalitou mrazených a konzervovaných neudržných produktov rastlinnej výroby, vybraných druhov ovocia a zeleniny. Zahŕňa základné princípy konzervovania ovocia a zeleniny, fyzikálne konzervačné metódy - chladenie a mrazenie, pasterizáciu a sterilizáciu, zahusťovanie cukrom, sušenie, chemické konzervačné metódy, biologické konzervačné metódy a nové možnosti konzervovania nekonvenčnými procesmi.

Jazyk slovenský
Vydavateľ Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach
Rok vydania 2011
Počet strán 145
Rozmery (š-v-h) 0x0
EAN 9788080772420
Dodacia doba nedostupné


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Moja prvá kniha o záhrade (Montessori : Svet úspechov)
-9%
Chiara Piroddi
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
7,95 €
7,24 €
Kde si? Kto si? Zvieratá v lese
-9%
kol.
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
8,90 €
8,10 €
Petronela Jabĺčková 2: Ospalý riaditeľ a žabací chaos
-9%
Sabine Städingová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
9,90 €
9,01 €
Základy úspěšného podnikání - Průvodce z
-9%
Alena Šafrová Drášilová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
16,63 €
15,14 €
Sladký život bez lepku
-9%
Alžbeta Švorcová
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
14,95 €
13,61 €
Učiteľkina voľba
-9%
Sarah E. Ladd
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
14,90 €
13,56 €
Traktory
-9%
kolektív autorov
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
16,95 €
15,43 €
Resurrection Walk
Michael Connelly
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
21,95 €

Pozreli ste si: