Emil Pilipčinec, Juraj Pistl, Norbert Žilka, Erik Dorko, Jana Koščová, Ľudmila Tkáčiková, Radomíra Nemcová, Ivana Segurado Benito
Špeciálna bakteriológia, gram-pozitívne baktérie
Predkladaná učebnica je uceleným pohľadomna systematické zatriedenie medicínsky významných Gram-pozitívnych patogénov,resp. fakultatívnych patogénov v oblasti veterinárnej medicíny a hygienypotravín. Na úvod je uvedené zatriedenie Gram-pozitívnychbaktérií do kmeňov v abecednom poradí na základe ich fylogenetickejpríbuznosti, ako aj zatriedenie medicínsky významných Gram-pozitívnych baktériído skupín na základe ich fenotypovej príbuznosti. Fenotypový systém zatriedenia baktérií doskupín sa pre svoju praktickú stránku a možnosti každodenného použitia v mikrobiologickom laboratóriu využíva i vuvedenej učebnici. Z uvedeného dôvodu je učebnica rozdelená do ôsmych kapitol:Gram-pozitívne, aeróbne a fakultatívne anaeróbne koky, Gram-pozitívne,aeróbne alebo fakultatívne anaeróbne, spóru tvoriace tyčinky, Gram-pozitívne,aeróbne, anaeróbne a fakultatívne anaeróbne, spóru netvoriace tyčinky,Gram-pozitívne, anaeróbne, spóru tvoriace tyčinky, Gram-pozitívne tyčinky ažvlákna a aktinomycety, Gram-pozitívne, anaeróbne koky, mykobaktériea baktérie bez bunkovej steny Mollicutes. Každá z uvedených kapitol prináša pokrátkom úvode taxonomické zatriedenie a popis najvýznamnejších čeľadí a rodov danej skupiny, po ktorom už nasledujepopis najvýznamnejších zástupcov danej skupiny. Okrem laboratórnej diagnostiky autorikládli veľký dôraz na faktory virulencie jednotlivých medicínsky významnýchzástupcov Gram-pozitívnych baktérií, ktoré majú veľmi významnú úlohu nielen priich diagnostike, ale zohrávajú aj dôležitú úlohu pri patogenéze jednotlivýchchorôb a jej klinických prejavoch. Z uvedeného dôvodu venovali nie menšiupozornosť aj patogenéze príslušných nozologických jednotiek, pôvodcami ktorýchsú Gram-pozitívne baktérie. V nadväznosti na patogenézu je predloženýkrátky prehľad najvýznamnejších klinických prejavov spojených s jednotlivýmipatogénmi. Čitateľ si tak môže vytvoriť ucelenú predstavu o pôvodcovi choroby,jeho faktoroch virulencie, patogenéze choroby alebo chorôb, ktoré vyvoláva ajeho mikrobiologickej diagnostike. Deviata kapitola je venovanámikroorganizmom a ich toxínom ako biologickej hrozbe. Medzi biologické faktorys rizikom biologickej hrozby sú zaradené baktérie, vírusy, plesne,parazity a toxíny, ktoré vyvolávajú infekciu, alergiu alebo sú toxické,prípadne sú iným rizikom pre zdravie človeka. Navyše, predstavujú vážnu hrozbupre ekonomický rozvoj, sociálnu stabilitu a národnú bezpečnosť. V učebnici sú taktiežuvádzané príklady opakovaného zneužitia niektorých bakteriálnych patogénov vhistórii ľudstva ako biologických zbraní. Učebnica svojímrozsahom, komplexnosťou a hĺbkou spracovania, nepokrýva iba potreby študentov1. a 2. stupňa vysokoškolského vzdelávania v oblasti veterinárskeho lekárstva ahygieny potravín, ale je aj dobrým študijným materiálom pre diplomantov adoktorandov študijného programu mikrobiológia, virológia, imunológia a neurovedy a širokú odbornú prax.
Predkladaná učebnica je uceleným pohľadomna systematické zatriedenie medicínsky významných Gram-pozitívnych patogénov,resp. fakultatívnych patogénov v oblasti veterinárnej medicíny a hygienypotravín. Na úvod je uvedené zatriedenie Gram-pozitívnychbaktérií do kmeňov v abecednom poradí na základe ich fylogenetickejpríbuznosti, ako aj zatriedenie medicínsky významných Gram-pozitívnych baktériído skupín na základe ich fenotypovej príbuznosti. Fenotypový systém zatriedenia baktérií doskupín sa pre svoju praktickú stránku a možnosti každodenného použitia v mikrobiologickom laboratóriu využíva i vuvedenej učebnici. Z uvedeného dôvodu je učebnica rozdelená do ôsmych kapitol:Gram-pozitívne, aeróbne a fakultatívne anaeróbne koky, Gram-pozitívne,aeróbne alebo fakultatívne anaeróbne, spóru tvoriace tyčinky, Gram-pozitívne,aeróbne, anaeróbne a fakultatívne anaeróbne, spóru netvoriace tyčinky,Gram-pozitívne, anaeróbne, spóru tvoriace tyčinky, Gram-pozitívne tyčinky ažvlákna a aktinomycety, Gram-pozitívne, anaeróbne koky, mykobaktériea baktérie bez bunkovej steny Mollicutes. Každá z uvedených kapitol prináša pokrátkom úvode taxonomické zatriedenie a popis najvýznamnejších čeľadí a rodov danej skupiny, po ktorom už nasledujepopis najvýznamnejších zástupcov danej skupiny. Okrem laboratórnej diagnostiky autorikládli veľký dôraz na faktory virulencie jednotlivých medicínsky významnýchzástupcov Gram-pozitívnych baktérií, ktoré majú veľmi významnú úlohu nielen priich diagnostike, ale zohrávajú aj dôležitú úlohu pri patogenéze jednotlivýchchorôb a jej klinických prejavoch. Z uvedeného dôvodu venovali nie menšiupozornosť aj patogenéze príslušných nozologických jednotiek, pôvodcami ktorýchsú Gram-pozitívne baktérie. V nadväznosti na patogenézu je predloženýkrátky prehľad najvýznamnejších klinických prejavov spojených s jednotlivýmipatogénmi. Čitateľ si tak môže vytvoriť ucelenú predstavu o pôvodcovi choroby,jeho faktoroch virulencie, patogenéze choroby alebo chorôb, ktoré vyvoláva ajeho mikrobiologickej diagnostike. Deviata kapitola je venovanámikroorganizmom a ich toxínom ako biologickej hrozbe. Medzi biologické faktorys rizikom biologickej hrozby sú zaradené baktérie, vírusy, plesne,parazity a toxíny, ktoré vyvolávajú infekciu, alergiu alebo sú toxické,prípadne sú iným rizikom pre zdravie človeka. Navyše, predstavujú vážnu hrozbupre ekonomický rozvoj, sociálnu stabilitu a národnú bezpečnosť. V učebnici sú taktiežuvádzané príklady opakovaného zneužitia niektorých bakteriálnych patogénov vhistórii ľudstva ako biologických zbraní. Učebnica svojímrozsahom, komplexnosťou a hĺbkou spracovania, nepokrýva iba potreby študentov1. a 2. stupňa vysokoškolského vzdelávania v oblasti veterinárskeho lekárstva ahygieny potravín, ale je aj dobrým študijným materiálom pre diplomantov adoktorandov študijného programu mikrobiológia, virológia, imunológia a neurovedy a širokú odbornú prax.
Jazyk | slovenský |
Vydavateľ | Univerzita veterinárneho lekárstva v Košiciach |
Rok vydania | 2019 |
Počet strán | 328 |
Rozmery (š-v-h) | 0x0 |
EAN | 9788080776329 |
Dodacia doba | nedostupné |