Milí zákazníci!

Z dôvodu pokročilého predvianočného času Vám už nevieme zaručiť, že objednávky,  ktoré dostaneme po 18.12.2024  sa k Vám dostanú do Vianoc.

Ďakujeme Vám za pochopenie a DIDEROT kníhkupectvo Vám želá pokojné, veselé Vianoce a šťastný nový rok!

 

Iveta Zuskinová

Ovčiari na Slovensku

Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21.storočia. Hlavná pozornosť je venovaná profesionálnym ovčiarom - bačom a valachom. Pastieri oviec sa svojimi vedomosťami o spracovaní mlieka výrazne odlišovali od pastierov iných hospodárskych zvierat, čo sa odrážalo v ich spoločenskom postavení a odmeňovaní. Najdôležitejšie postavenie mal bača, patril všeobecne medzi najstarších a najskúsenejších ovčiarov. Musel byť šikovný a čistotný, dôležitú úlohu zohrávalo aj ovládanie výroby dobrého syra a iných výrobkov z mlieka a musel mať aj také vlastnosti ako je statočnosť a čestnosť. Chovatelia oviec si baču vyberali spomedzi viacerých ovčiarov a na znak dohody uzavreli s ním písomnú zmluvu. Viacerí bačovia boli známi aj ako lečitelia, ktorí uzdravovali ľiudí a zvieratá Dlhodobý pobyt v prírode im umožnil spoznať liečivú silu bylín, plodín a drevín. Vedeli určiť a predpovedať počasie podľa východu a západu slnka, podľa hviezd a mesiaca. Mnohí mali výtvarné a hudobné nadanie, vyrezávali pastiersky riad, zhotovovali hudobné nástroje na ktorých vedeli hrať. V publikácii sú predstavé viaceré konkrétne osoby ovčiarov prostredníctvom ich osobných životných príbehov.

Reprezentačná monografia ovčiarstva na Slovensku za obdobie viac ako storočie, od poslednej tretiny 19. storočia až do začiatku 21.storočia. Hlavná pozornosť je venovaná profesionálnym ovčiarom - bačom a valachom. Pastieri oviec sa svojimi vedomosťami o spracovaní mlieka výrazne odlišovali od pastierov iných hospodárskych zvierat, čo sa odrážalo v ich spoločenskom postavení a odmeňovaní. Najdôležitejšie postavenie mal bača, patril všeobecne medzi najstarších a najskúsenejších ovčiarov. Musel byť šikovný a čistotný, dôležitú úlohu zohrávalo aj ovládanie výroby dobrého syra a iných výrobkov z mlieka a musel mať aj také vlastnosti ako je statočnosť a čestnosť. Chovatelia oviec si baču vyberali spomedzi viacerých ovčiarov a na znak dohody uzavreli s ním písomnú zmluvu. Viacerí bačovia boli známi aj ako lečitelia, ktorí uzdravovali ľiudí a zvieratá Dlhodobý pobyt v prírode im umožnil spoznať liečivú silu bylín, plodín a drevín. Vedeli určiť a predpovedať počasie podľa východu a západu slnka, podľa hviezd a mesiaca. Mnohí mali výtvarné a hudobné nadanie, vyrezávali pastiersky riad, zhotovovali hudobné nástroje na ktorých vedeli hrať. V publikácii sú predstavé viaceré konkrétne osoby ovčiarov prostredníctvom ich osobných životných príbehov.

Jazyk slovenský
Vydavateľ Spoločnosť priateľov Múzea liptovskej dediny, občianske združenie
Rok vydania 2020
Počet strán 224
Typ viazania Knihy viazané
Hmotnosť (g) 1245 g
Rozmery (š-v-h) 220-288
EAN 9788097187477
Dodacia doba nedostupné


Dalšie obľúbené tituly z kategórie:


Príbeh umenia
-9%
E. H. Gombrich
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
59,00 €
53,69 €
Slovenská grafika 20. storočia
-9%
Zuzana Böhmerová, Ivan Jančár
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
66,00 €
60,06 €
Ako vzniká sliepka a všetky ďalšie hry
-9%
Milan Lasica, Július Satinský
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
17,95 €
16,34 €
Samurajové
-9%
Gavin Blair
Dodacia doba
online cena - Skladom - 1 pracovný deň
31,90 €
29,03 €