Kolektív autorov
Diéta pri ochoreniach pečene
Takmer polovica populácie a v niektorých regiónoch až dve tretiny sú postihnuté nadváhou či obezitou. Nealkoholová tuková choroba pečene súvisiaca s nárastom výskytu obezity a diabetes mellitus predstavuje najvýznamnejšiu hrozbu pre pečeňové zdravie. Nebezpečenstvo vyplyvajúce zo stukovatenia pečene predstavuje nielen riziko vzniku pečeňovej cirhózy, rakoviny pečene, ale aj zvýšenie rizika výskytu kardiovaskulárnych príhod či nádorových ochorení. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže. Aktuálne zaznamenaný opätovný nárast spotreby alkoholu v krajinách EU predstavuje hrozbu do budúcnosti aj pre Slovensko. Medzi štyri najčastejšie príčiny pečeňovej cirhózy a primárnej rakoviny pečene (ktorým sa v publikácii venujeme) v Európe patria: nadmerná konzumácia alkoholu, metabolická tuková choroba pečene spajajúca sa s metabolickým syndrómom, vírusové hepatitídy typu B a C. Liečebný prínos režimových opatrení vrátane diéty, primeranej fyzickej aktivity je práve pri ochoreniach pečene nesporný. Táto publikácia by mala poslúžiť ako praktická príručka pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene a pomôcť individualizovať svoju stravu podľa aktuálnych potrieb. Diéty uvedené v publikácií: - Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava - Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity - Diéta pri hepatitídach - Diéta pri cirhóze pečene - Diéta pri iných chorobách pečene Zásadnú časť predstavujú vzorové recepty a vzorové jedálničky, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia. Nemenej dôležitá je zaujímavá kapitola o pohybovej aktivite s mnohými praktickými informáciami.
Takmer polovica populácie a v niektorých regiónoch až dve tretiny sú postihnuté nadváhou či obezitou. Nealkoholová tuková choroba pečene súvisiaca s nárastom výskytu obezity a diabetes mellitus predstavuje najvýznamnejšiu hrozbu pre pečeňové zdravie. Nebezpečenstvo vyplyvajúce zo stukovatenia pečene predstavuje nielen riziko vzniku pečeňovej cirhózy, rakoviny pečene, ale aj zvýšenie rizika výskytu kardiovaskulárnych príhod či nádorových ochorení. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže. Aktuálne zaznamenaný opätovný nárast spotreby alkoholu v krajinách EU predstavuje hrozbu do budúcnosti aj pre Slovensko. Medzi štyri najčastejšie príčiny pečeňovej cirhózy a primárnej rakoviny pečene (ktorým sa v publikácii venujeme) v Európe patria: nadmerná konzumácia alkoholu, metabolická tuková choroba pečene spajajúca sa s metabolickým syndrómom, vírusové hepatitídy typu B a C. Liečebný prínos režimových opatrení vrátane diéty, primeranej fyzickej aktivity je práve pri ochoreniach pečene nesporný. Táto publikácia by mala poslúžiť ako praktická príručka pre pacientov trpiacich ochoreniami pečene a pomôcť individualizovať svoju stravu podľa aktuálnych potrieb. Diéty uvedené v publikácií: - Základná pečeňová diéta – zdravá, pestrá a vyvážená strava - Diéta pri nealkoholovej tukovej chorobe pečene vrátane liečby obezity - Diéta pri hepatitídach - Diéta pri cirhóze pečene - Diéta pri iných chorobách pečene Zásadnú časť predstavujú vzorové recepty a vzorové jedálničky, ktoré majú poskytnúť praktický návod na vytvorenie správnych stravovacích návykov vedúcich k obnoveniu či udržaniu pečeňového zdravia. Nemenej dôležitá je zaujímavá kapitola o pohybovej aktivite s mnohými praktickými informáciami.
Jazyk | slovenský |
Vydavateľ | Dr. Josef Raabe Slovensko, s.r.o. |
Rok vydania | 2019 |
Počet strán | 340 |
Typ viazania | Paperback |
Hmotnosť (g) | 897 g |
Rozmery (š-v-h) | 204-220 |
EAN | 9788081404023 |
Dodacia doba | online cena - Skladom - 1 pracovný deň |